Menu

Filmer om järnbruk

Att arbeta i järnmalmsgruvor är ingen dans på rosor och arbetet ställer stora krav både fysiskt och psykiskt. Kroppen utsätts för påfrestningar och det går inte att underskatta de risker som är förenade med att arbeta under jorden. Det finns en hel del filmer som beskriver förhållanden för arbetare i kolgruvor, såväl fiktiva dramahistorier som dokumentärer. När det gäller järngruvor är utbudet mer begränsat. Det finns dock en hel del filmer om arbetare som riskerar sitt liv i stålfabriker eller som balanserar högt upp i skyn under byggandet av enorma stålkonstruktioner. Behöver ditt företag balansera upp ekonomin finns mer information på fakturino.se där man kan jämföra och hitta rätt finansiering inom leasing, factoring och företagslån.

North Country

Filmen North Country från 2005 bygger på en bok med namnet Class Action från 2002. Handlingen kretsar kring den kvinnliga karaktären Josey Aimes som tvingades arbeta i järngruvan för att försörja sin familj. Utsattheten i gruvan blir påtaglig och Josey tar upp kampen mot männen när hon ställs inför både förödmjukelse och sexuella trakasserier. Männen misstycker när det gäller hennes yrkesv och anser att arbeta i en gruva är inget som passar en kvinna som borde hålla sig hemma och ta hand om hushållet och barnen istället. Den amerikanska skådespelerskan Charlize Theron gör en utmärkt rolltolkning av Josey som tillsammans med de andra kvinnorna försöker klara det hårda arbetet i gruvmiljön samtidigt som de blir slagna, tafsade på, slängda i bajamajan, skrämda och hittar dildos i sina lunchboxar. Frågan är om kvinnorna någonsin får upprättelse.

Steel

I filmen Steel från 1979 möter man en helt annan värld där farorna istället lurar högt ovanför jorden. Arbetarna i detta drama bygger en stålkonstruktion till ett gigantiskt kontorskomplex. Den amerikanske skådespelaren Lee Majors spelar huvudrollen som den före detta förmannen Mike Cotton som var med om en allvarlig arbetsplatsolycka och blev rädd för att vistas på hög höjd. Han gav därför upp sin karriär och drog sig tillbaka för att försörja sig som lastbilschaufför istället. När vännen Big Lew plötsligt hör av sig och berättar att han utsätts för trakasserier och hot av en pengahungrig bank måste Mike göra något. Vännen dör och Mike bestämmer sig för att hjälpa Big Lews dotter Cass att färdigställa skyskrapan. Mike letar upp några av sina gamla anställda och sätter samman ett gäng av sina absolut bästa arbetare och tillsammans tar de sig an utmaningen att hinna bli färdiga i tid. De har allt emot sig och banken ryggar inte för att ta till fula knep för att sätta käppar i hjulet. Filmen blev tyvärr inte bara känd för att den var bra utan även på grund av stuntmannen A.J. Bakunis död under inspelningen som skedde när han försökte slå ett stuntrekord i längsta möjliga fall från hög höjd.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity