Menu

Gamla kurorter med järnrikt vatten

Kurorter är en del av Sveriges kulturarv och innan det blev omodernt att åka på kurort på 1940-talet var dessa hälsoställen mycket välbesökta. Många av de gamla kurorterna brukade ligga vid järnhaltiga vattenkällor och var dåtidens vårdinrättningar med läkare, fattighus och sjukhus. En källa med järnrikt vatten är en så kallad surbrunn. Vattnet i en surbrunn är även kolsyrehaltigt och bubblar därför lite, som mineralvatten. I Sverige blev det populärt att åka till dessa källor i slutet av 1600-talet och det fanns kurorter utspridda över hela landet. Vad hade vi egentligen för populära kurorter i Sverige? Texten nedan berättar.

De tre viktigaste kurorterna

Den första hälsobrunnen i Sverige var Medevi Brunn. Den upptäcktes år 1678 och ligger ungefär 15 kilometer norr om Motala. Kurorten som hade en riktig surbrunn fick ganska tidigt en kunglig status. Bland de kungligheter som har kurerat sig där återfinns till exempel änkedrottningen Hedvig ramlosa_jarnkallanEleonora av Holstein-Gottorp, som besökte källan för att kurera sig år 1679. Ramlösa brunn, som grundades den 17:e juni 1707, ligger vid orten Ramlösa i sydöstra Helsingborg. I början av 1800-talet var det en mycket välbesökt brunn med flera regelbundna kungliga besökare. Den tredje brunnen som var mycket känd i Sverige var Loka brunn. Brunnen öppnade år 1720 i Örebro län och var under hela 1800-talet en mycket välbesökt plats, både på grund av det läkande vattnet och gyttjebadet. Loka Brunn och Ramlösa brunn har båda gemensamt att det har startats två företag som säljer buteljerat vatten från källorna. På samma sätt som du kan handla möbler on line kan du nu handla dessa hälsokällors vatten på internet och i butik.

Vatten för hälsan

Vad var det då som gjorde det järnrika vattnet så populärt? Brunnsintendenten vid Ramlösa brunn, Pehr Unge, påstod att vattnet var bevisat verksamt mot många olika sjukdomar. Några av dessa var förstoppning, slembildning i hals och bröst, kolik, sömnlöshet, halsbränna, mask, mjältsjuka, hysteri, menstruationsproblem, reumatism, gikt och lamhet. Även vissa bröstsjukdomar ansågs ha blivit botade av ett dopp i vattnet vid Ramlösa. Mineraler och friskt vatten är mycket bra för oss, även om en viss del av de som blev botade antagligen upplevde en placebo-effekt. För de som hade järnbrist var det dock en mycket fördelaktig behandling. Även om de flesta källor inte existerar idag kan vi fortfarande ta del av vattnets läkande effekter. Enligt vetenskapliga studier som har utförts i Finland är nämligen vinterbad bra för hälsan. Vinterbad kan öka välbefinnandet, minska stress och sänka ett för högt blodtryck. Varför inte prova på att bada i en isvak i vinter?

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity