Menu

Järnets användningsområden

 

Järn är en metall som finns överallt i vårt samhälle. I flera tusen år har järnet fungerat som en viktig ingrediens bland mänskliga bosättningar – och dagens moderna samhälle är inget undantag. Tack vare dess fördelaktiga konstitution kan järnet användas till en rad olika saker, vilket gör det till ett av de mest använda materialen idag. Trots att vi numera har sofistikerade metoder att ta fram material på syntetisk väg fortsätter järn, bruten ur jorden, att användas i många olika sammanhang. Även i framtiden lär järnet fortsätta att ta en prominent plats – och i den meningen lever vi ännu i en sorts järnålder.

Walkway and bike lane underneath the Bir Hakeim Bridge in Paris, France

Ett vanligt användningsområde för järn är i konstruktioner som kräver en stor stryktålighet och slitstyrka. Eftersom järn klarar av att motstå stort tryck har det ofta använts i exempelvis husbyggen och brobyggen. Det finns gott om exempel på broar som har byggts företrädelsevis i järn. Dessa får ofta ett karaktäreristiskt utseende och uppkallas efter dess byggnadsmaterial. Ett exempel på det är Jernbron i Uppsala som har funnits i staden i över 150 år och används av fotgängare och cyklister än idag. Även om broar ofta byggs i andra material idag är järnbroar ändå en vanligt förekommande syn runt om i landet.

Ett annat traditionellt användningsområde för järnet är olika typer av redskap. Den som äger en gjutjärnspanna vet att den har egenskaper som gör den utmärkt lämpad till matlagning. Gjutjärn är ett av de tyngsta materialen och kan vara svårmanövrerat – särskilt för den med nedsatt mobilitet – men i gengäld har materialet den stora fördelen att det inte rostar. Det betyder att en panna eller kastrull i gjutjärn är en investering som håller för lång tid framöver.

Järn har alltid varit ett vanligt material för konstnärer som smider sina konstverk. Den dekorativa betydelsen av järn har alltid varit närvarande och det finns fortfarande gott om konstnärer och designers som utformar föremål i järn. Det kan vara alltifrån smycken till prydnadsföremål och de kan ha många olika utseenden. Eftersom järn är ett hållbart material brukar värdefulla järnföremål gå i arv och de brukar inte förlora nämnvärt i kvalitet över tid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity