Menu

Järnmalmsgruvorna i Grängesberg

Järnindustrin har länge varit stor i Sverige, och det är framförallt tack vare två stora gruvområden där man brutit järnmalm som detta har varit möjligt. Dels den idag fortfarande aktiva gruvan i Kirunuavaara (som har varit Sveriges största gruva sedan 1904) dels det numera inaktiva gruvområdet i Grängesberg.

Grängesberg ligger i Ludvika kommun, i det område som brukar kallas Bergslagen. Berggrunden här har varit en viktig källa till järn för Sverige sedan 1500-talet fram till modern tid, då det var på 1500-talet som man började bryta järn i Sverige. Redan då var Grängesberg Sveriges tredje största järnmalmsgruva, och den skulle förbli så ända fram tills att den lades ned år 1989. Idag lever gruvan kvar i form av olika kulturella verksamheter som bedrivs i några av gruvans gamla lokaler, till exempel konstutställningar i det gamla maskinhuset.

Grängesbergs gruvor utvecklades tekniskt sedan slutet av 1700-talet och framåt, då man bland annat konstruerade konsthjul för att driva uppfordringsverken och stånggångarna i gruvorna då. I slutet av 1800-talet blev Grängesbergs gruvor också den första platsen någonsin där man lyckades överföra växelström över längre sträckor. Detta skedde år 1893, och från och med då och framåt kunde således elektrisk ström i gruvorna ta över det arbete som tidigare utförts av stånggångar. Då fanns det runt 200 dagbrott och gruvor i området runt Grängesberg.grangesbergraa

Gruvorna nådde sin historiska höjdpunkt på 1960- och 1970-talet. Då hade man runt 1 600 anställda vid gruvorna, och bröt så mycket som fyra miljoner ton järnmalm varje år. Efter detta började dock produktionen gradvis att sjunka allt mer, och efter nedläggningen 1989 gick det sista malmtåget från Grängesberg till Oxelösund i januari 1990.

Om du skulle vilja ta med hela familjen på en utflykt till Grängesberg, för att lära er mer om historien bakom gruvorna och den svenska järnindustrin, och se de utställningar som visas i gruvans gamla lokaler idag, ska du gå in på Snabbfinans.se. Där kan du nämligen ta ett snabblån om det skulle vara så att pengarna inte räcker till för en liknande resa just nu. Du bör dock se till att betala tillbaka lånet så snart du kan efter hemkomsten, eftersom räntan ofta är hög.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity