Menu

Mer järn för den rätta medeltidskänslan

Om du vill få inspiration för att skapa en medeltidskänsla i hemmet, får du lite tips här nedan för att på ett enkelt och subtilt sätt inreda hemmet med de rätta detaljerna som ger den rätta medeltidskänslan. Med hjälp av exempelvis gångjärn kan ditt hem kännas betydligt äldre än vad det egentligen är.

Järn och medeltid hör ihop

Att skapa en medeltida inredningsstil är inte så svårt och det behöver inte heller kosta mycket pengar. I mångt och mycket räcker det med att introducera mer järndetaljer i sitt hem. Ett typiskt exempel där järn gör susen är i kombination med dörrar då gångjärnen förr i tiden var mycket mer estetiska och framträdande än vad de är idag. Precis som ordet ”gångjärn” antyder, bestod gångjärnen förr av järn, men på senare tid har järnet blivit utbytt mot andra metaller och gångjärnen har blivit betydligt mer diskreta. Den främsta orsaken är förmodligen att järn lätt rostar, vilket gör materialet mindre hållbart än andra metaller och att modet med detaljerade gångjärn tog slut. Därför förknippar många den typen av gångjärn med äldre tidsepoker, som exempelvis medeltiden.

Om du vill använda järn till dina gångjärn, är det utmärkt att göra det till dina innerdörrar eftersom järnet inte utsätts för väta inomhus. Det kan ändå vara en god idé att behandla gångjärnen med exempelvis tjära eftersom luftfuktigheten kan bidra till att järnet ändå kan börja rosta med tiden. Tjäran ska brännas in i järnet för att det ska ge effekt, vilket du antingen kan göra själv eller köpa gångjärn som är färdigbehandlade.

Förutom att lägga fokus på de små detaljerna, så som gångjärn, kan järn även användas i många andra sammanhang som tillför inredningsstilen en mer medeltidsaktig känsla. Att köpa inredningsdetaljer av smidesjärn kan dock bli en dyr historia, men det går att hitta mycket smidesjärn i secondhandbutiker och på loppmarknader till en bråkdel av nypriset. Där kan man hitta alltifrån ljusstakar i smide till stekpannor av gjutjärn. Allt du kan hitta i järn tillför något för den medeltida inredningsstilen som du vill försöka skapa. Om du däremot vill ha skräddarsydda inredningsdetaljer kan du kontakta en smed. Egendesignade inredningsdetaljer kan bidra till att hemmet smälter in bättre med den medeltida inredningsstilen. Risken finns annars att den medeltida inredningsstilen känns påklistrad när man vill försöka kombinera den med en modern bostad.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity