Menu

Järn som hantverk

Järn är ett väldigt användbart material, allt från att tillverka båtar till hus, göra stål till starka konstruktioner och till att smida hästskor och ljusstakar. Det som började som vapensmide och nyttoföremål till jordbruket för väldigt länge sedan har även blivit ett konsthantverk. Vägen dit har varit lång och krokig och gått via smederna. Idag är det stora industrier som främst hanterar järn och stål, men hantverket finns kvar. Den gamle bysmeden som tillverkade hästskor, spik, fönsterhakar, krokar, krattor och spett är fortfarande aktiv, även om det inte är på många ställen och i samma utsträckning, Idag är det ett hantverk som mestadels ger prydnadsföremål.

Konstsmide

Saker i smide passar väldigt bra ihop med den skandinaviska inredningsstilen, och det är oftast i form av ljusstakar, lampor, vinställ och olika slags korgar och behållare. Den skandinaviska inredningsstilen är minimalistisk och avskalad med naturnära och ljusa färger som det passar helt perfekt att bryta med lite mörkare smidesdetaljer. Här passar det med smide i alla rum om du så vill, och en vedkorg bredvid den öppna spisen i smide är både rustikt och elegant på en och samma gång. Ljusstakar i smide på soffbordet, eller varför inte ett soffbord i smide med antingen en glasskiva eller en träskiva? I hallen är det givetvis smidda krokar till att hänga både nycklar och jackor på och i köket gör sig ett vinställ gjort av järn helt perfekt. Även på uteplatsen eller i trädgården finns plats för olika typer av konstsmide. En eldkorg är en given mysfaktor som ni dessutom kan grilla korv över.

Framtiden

I takt med att smederna runt om i landet har minskat så har också andra yrken växt fram. En del av dessa är järnrelaterade och det är många som har fått sadla om eller välja en ny bana när farfars smedja har avvecklats. För att hitta nytt jobb men också få tag i kompetent arbetskraft finns bemanning i Stockholm att tillgå för både företagare och arbetssökande. Just framtiden för smide och konstsmide är framför allt i inredning och konst, men en skicklig smed kan även få en del uppdrag från dem som ägnar sig åt historiska intressen som reenactment och återskapandet av historien. Här är det vanligt att smida allt från rustningsdelar till vapen som svärd, yxa och olika sköldar. Beslag och hakar till äldre hus är också något för den som behärskar den gamla konsten att smida, för när det gäller att renovera ett äldre hus försvinner en stor del av charmen om alla gamla och trasiga detaljer ersätts med moderna nymodigheter. Man kan alltså säga att framtiden ligger i historien men även i konsten. Allt fler upptäcker skönheten i smide och det finns butiker som enbart säljer smideshantverk.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity