Menu

Utbilda dig till smed

Har du någon gång ställt dig frågan ”Vad gör en smed?” En smed arbetar med att framställa produkter i metall. Det är ett av världens äldsta yrken och har en flertusenårig historia. Yrket förekommer alltså än idag men numera i liten skala. Som smed kan du arbeta med konstsmide, industrismide eller med byggnadssmideri. Konstsmeder tjänar i snitt lite högre än övriga smedgrupper. En konstsmed kan exempelvis arbeta på verkstäder där det förekommer hantverksmässig tillverkning av produkter som grindar eller inredningsdetaljer. Väljer du denna inriktning arbetar du främst i järn, övriga smeder arbetar även i andra material som aluminium och stål. För att kunna söka arbete måste du ha en utbildning.

543px-konstsmideSmedens olika uppgifter

Beroende på vilken typ av smed som du vill bli, behöver du söka dig till olika utbildningar. En industrismed utbildas på gymnasieprogrammet som heter just industri. Denna treåriga utbildning vänder sig till dig som vill arbeta med att utveckla och tillverka olika produkter. En vanlig arbetsuppgift är svetsning. Ofta är det inte du som formger produkten utan ditt arbete är istället att tillverka den. En industrismed arbetar även med underhåll och återvinning på fabriker. Utbildningen till konstsmed passar dig som har ett kreativt intresse. Hantverksprogrammet på gymnasiet är en bra grund, sedan kan du bygga på med exempelvis ett kandidatprogram på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. HDK håller en utbildning i metallproduktion. Nischade hantverksutbildningar som denna inom smide finns endast på utvalda platser i Sverige. Du kan därför behöva flytta. ta del av flyttfirma Göteborg för hjälp. Om du inte vill byta bostadsort har du möjlighet att gå en lärlingsutbildning. YH-skolan i Falköping erbjuder en sådan utbildning till guldsmed.

En yrkeskategori med skilda uppgifter

Det traditionella smidet är en konstart som har överlevt i flera tusen år. Allt eftersom tiden gått och nya verktyg tillkommit har också yrket breddats. Idag är det möjligt att arbeta inom industrin såväl som att skapa vackra kreationer av smycken. Det som binder samman dessa kategorier är arbetsmaterialet metall. För att söka in till de högre utbildningarna behöver du alltid visa upp arbetsprov. Din grundutbildning bör innehålla behörighet att få svetsa. I vissa fall är det också möjligt för de smeder som saknar en svetsutbildning att få den betald av sin arbetsgivare. Om du inte har behörighet till högre studier för att bli smed kan du söka in till en folkhögskola. Flera skolor erbjuder utbildningar som är konstinriktade. Om du helt saknar betyg från gymnasiet med vill satsa på att bli konstsmed kan Vårdinge By rekommenderas. Skolan ger en allmän utbildning där du läser grundämnen samt konstnärliga ämnen. Utbildningen ges både på distans och på plats i Mölnbo, utanför Södertälje.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity